March 5, 2015

Kako napraviti domaće kiselo mleko?

Dan započnite doručkom u koji ćete uključiti kiselo mleko, a evo i načina kako da ga sami napravite:


Potrebno je:
- 1l mleka, sa što većim procentom mlečne masti (po mogućstvu punomasnog);
- 1 šolja kiselog mleka, ili jogurta ili pavlake (mislim da bi sa pavlakom bilo najbolje, ali sam probala samo sa kiselim mlekom).

Potrebno je skuvati mleko, a zatim ga prohladiti do temperature recimo 32-37 stepeni. Temperaturu proveriti prstom, dakle ukoliko možete držati prst u mleku, to je otprilike to. Odmah izdvojite šolju mleka, te umešajte sa šoljom kiselog mleka. Kada dobro umutute da nema grudvica dodajte smesu preostalom mleku, koje je otrpilike iste temperature. Pokrijte posudu folijom, na kojoj ćete napraviti rupice, a zatim posudu sa strane utoplite recimo krpom ili nečim sličnim. Neka odstoji jedno šest sati najmanje, a zatim kiselo mleko prohladite.


Već sam navikla, pre svega zato što mi se svidja ukus, i zato što je zdravije da kiselom mleku dodajem mleveni lan (1-2 kašike) i mleveni susam (1 kašiku), što odlično ide uz doručak. Pri tome, nemojte mešati više mlečnih proizvoda.
Druga varijanta je da još dodate cimet, iseckane suve šljive i ovsene pahuljice i napraviti užinu. Meni je to premalo za doručak, no svi imamo različite navike.

No comments:

Post a Comment