February 1, 2015

#PlaninskePrice: Svuda podji, al’ na Trem dodji

Foto: Nikola Milanović
Pade meni najednom napamet da ja, zapravo, pišem o svemu i svačemu, ali nikako o Suvom planini i Tremu. Što, pitam se? Da li zato što je tu? Zato što Suvu mogu da vidim i sa terase, kad se uželim planine?


Grad Niš doživljavam kad dnevnu sobu, a Suvu kao dvorište. Tu se igrate, vežbate, nadišete čistog vazduha, tu vodite goste da se dive zelenilu i dražesnom pogledu, tu pravite „party“ na otvorenom,  pa opet u toplu dnevnu sobu.

Foto: Nikola Milanović
Svi su čuli za Plitvička jezera u Hrvatskoj ili piramidu u Bosni. Hoću da čuju i za Trem, i za Rtanj, i za Staru planinu! Teško  je poverovati  da je ovakva prirodna lepota dostupna nadomak Niša. Učinite prvi planinarski korak, i to ove zime. Počnite od Trema.
Foto: Nikola Milanović
I da znate, ako već niste od onih koji su videli Trem i zimi i leti, i noću i danju, a tako mi svega najlepši je zimi, morate, ali prosto morate, da ga vidite ove zime. Eto i prilike. 20. februara ove godine PK Železničar Niš organizuje pravi planinski spektakl: Zimski uspon na Trem, „event“ koji privlači više od hiljadu i po ljudi na ovu planinu, koji će pasti na kolena pred ovom snežnom kraljicom. To je „party“ na otvorenom u našem dvorištu.
Foto: Nikola Milanović
Ovo je nainteresantija i najposećenija republička planinarska akcija, ali želim da udjemo u realizaciju ambicioznijih planova, baš zato što Suva to i zaslužuje. Što reče Marko Nikolić u promovisanju Lužničkog megdana: „Na nama je da izmislimo toplu vodu.“ Upravo tako. To je to: ove planinske lepotice odavno postoje, i nimalo se ne prave važne, a vi skupite hrabrost pa im priđite, približite im se, možda su baš vas čekale da neprimetno uđu u vaš život. Ali pazite, opasne su to zavodnice, nećete ni trepnuti, a već ćete se u njih zaljubiti.
Foto: Nikola Milanović
Neke od njih se bave i provodadžisanjem, pa eto, na vrhu Trema stoji kamen ljubavi, kao spomen radjanja jedne ljubavi izmedju Tatjane Rašević iz Beograda i Nišlije Nenada Podovca, da planinarima koji ovaj vrh dosegnu govori da ne zaborave kakvu energiju radja ova planina: „Dodirni kamen i ponesi sa Trema srce otvoreno za ljubav!“

Foto: Nikola Milanović
Pa tako, krenite sa Bojaninih voda (gde možete natočiti vode na izvoru i okrepiti se), nastavite markiranom stazom do prevoja Devojački grob (1317 mnv). Prvi deo staze je makadamski put koji nema veliki uspon, te predstavlja laganu šetnju. Zatim ćete sa desne strane ugledati drveno stepenište i izvorište „Ljubina česma“, nakon čega se ide šumskom stazicom zvanom „Kraljev put“.
Foto: Nikola Milanović
Prvi deo ove staze prolazi kroz prelepu šumu, dok drugi njen deo prolazi kroz deo šume oštećen požarom. Ali ne očajavajte, zavolećete baš ovaj deo staze, zato što ste ovde, upravo zbog tih golih stabala, nagradjeni prelepim pogledom na Trem, koji često nazivam, baš zbog pogleda odatle,  „Srpski Matterhorn“.
Foto: Nikola Milanović
Ako ste već izašli na Devojački grob, savladali ste polovinu ukupne dužine staze (gledano od Bojaninih voda do Trema). Ukoliko želite do Trema, idite levo, ukoliko želite na Sokolov kamen (1523 mnv), vi krenite desno. Ako sve već odmakli od Devojačkog groba, bićete opčinjeni pogledom. Dobro de, nemojte se toliko okretati, čeka vas i silazak sa vrha. By the way, ako kojim slučajem, noću penjete vrh, te ste pred zoru približno na ovom mestu,

Sokolov kamen će, kao piramida ispred Kaira, uklanjati svetla velegrada. Za one koji su stigli na najviši vrh Suve planine, Trem (1810 mnv) sledi neverovatan prizor vredan divljenja.
Foto: Nikola Milanović
I da, don’t be a stranger, svrati na pasulj. Da, da, baš ti!  Ili bar na čaj. 
Foto: Nikola Milanović

8 comments:

  1. Та идеја са пасуљем уопште није лоша...знаш...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Чак је врло реална. 21. фебр. 2015 - Зимски успон на Трем. У Доњој Студени је штаб акције, где је и организован ручак, па слободно сврати :)

      Delete
  2. Браво Слађо. Само тако настави.

    ReplyDelete
  3. Јел можеш ћирилицом да пишеш у будуће?

    ReplyDelete
  4. Vise puta sam bio na Trem i nocu i danju i zimi i leti. Nema lepseg osecaja kada ga savladas i uspon na trenm je nagrada za sve muke koje se dese tokom pesacenja na uspon.
    Jednom sam isao sa grupom iz Slovenije koji su bili na pohodu kroz bivsu JUGU na transverzali po JUGI.
    Desilo se nesta sto nisam mogao da se nadam uopste. Posla je i jedna devojka sa nama pa posto nisu ynali put na Trem pristao sam da im budem vodic. Na pola puta do Trema pocele su muke ne moye da hoda, bolovi u nogama itd. Vecim delom sam je nosio na rancu i kada smo se popeli na trem ona USHICENO KAZE DA JE TEZI USPON NEGO STO TRIGLAV ALAZEV STOLP.
    Kasnije sam je video i na EGOI DE REPUBLIK.
    Pozdarv svima PLANINSKI VUK cika JOVA.

    ReplyDelete