February 20, 2015

#PlaninskePrice: Šta sve možeš na Zlatiboru

I kad pomislite da vas ne može iznenaditi, pogrešićete. Bili ste, znate. Pogrešno. Bila sam i sama ranije na Zlatiboru, ali nisam znala šta zapravo nudi. Ako ste konformista, odlično: Zlatibor je pravo mesto za vas, što je bilo za očekivati. Ako ste, pak, avanturista,  mislili ste da vam ovde nije mesto. E, tu grešite. Prestaviću vam Zlatibor iz jednog, posve, drugačijeg ugla.

Počnite od obilaska Stopića pećine, koja se nalazi na samo 19 km od turističkog centra Zlatibor. Možete napraviti i kružnu turu i posetiti vodopad u Gostilju. Sam ulaz u pećinu deluje grandiozno, visine je 18m i širine 35m.

Ono što ovu pećinu razlikuje od ostalih koje sam obišla je da je ovo zapravo rečna pećina kroz koju protiče potok. Njen zaštitni znak su bigrene kade, ali i vodopad „Izvor života“.


Kad već obilazite Stopića pećinu, nikako ne preskačite obilazak Sirogojna, “Starog sela”, jedinog muzeja na otvorenom u Srbiji.


Ako obilazite “Staro selo” zimi, kao ja, nećete imati utisak da se nalazite u nekom muzeju, već ćete imati osećaj kao da ste deo novogodišnje razglednice. Prosto obožavam zimski idilu. Četinari unaokolo, na uzvišenju crkva, pokraj starih fenjera, kroz sneg, pa do drvenih kućica prekrivenih snegom…

Ovo je Hobbiton na srpski način. Da je Peter Jackson čuo za ovo mesto, verovatno bi ovde snimio neki film. Da doživljaj bude potpun, posred sela nalazi se stara krčma, gde možete probati najukusnija tradicionalna jela.

Mi smo odseli u hotelu Mona, gde su nas razmazili odličnom hranom, bogatim sadržajem, bio nam je dostupan i spa centar, jer da bi bili sposobni za dinamičan program, bio nam je potreban kvalitetan odmor.

Za ljubitelje sportova na snegu tu je Tornik. Ukoliko ne skijate, možete se prošetati snežnim stazama, priroda će vas nagraditi plavo-belim sprektaklom, a možete probati i bob i tjubing.

A ako od umora padnete s nogu, uradite to sa stilom, kao mi. Od snežnog pokrivača nema elegantnijeg.


Vreme je da obidjemo i Nacionalni park Tara.

Skriveni potencijal ove planinske lepotice, na krajnjem zapadu Srbije, nije za podcenjivanje. 75% Tare je pod šumama. Najveći procenat medveda u Srbiji je upravo na Tari. Ono što odvaja Taru od ostalih planina u Srbiji jeste veliki broj reliktnih i endemičnih šumskih vrsta i zajednica. Medju njima je, svakako, najznačajnija Pančićeva omorika koja je uspela da preživi ledeno doba. Za istinske avanturiste i ljubitelje prirode je upravo na ceni ovakva netaknuta priroda. Divljina, to se traži. Ovu planinu krasi veliki broj prelepih vidikovaca, zbog kojih vredi krenuti u trekking avanturu.

U ovom delu Srbije možete, kao i mi, obići jezero Zaovine i jezero Perućac.


Oba jezera jesu veštačke tvorevine, ali vas njihova lepota neće ostaviti ravnodušnim. Zaovine su poznate jer je Josif Pančić upravo na ovom mestu otkrio živi fosil biljnog sveta Pančićevu omoriku.

U blizini jezera Perućac, nalazi se rečica Vrelo, popularno nazvana i Godina. Sa svojom dužinom od 365m, predstavlja najkraću reku u Evropi. Mesto ulivanja u Drinu je prelepo, obzirom da se prozirna rečica uliva vodopadom u reku Drinu. Lepote ovog vodopada ćete najbolje videti sa reke Drine, ukoliko ste u mogućnosti.

Ukoliko ste se namerno ili slučajno našli ovde, ne zaboravite da obidjete u Bajinoj Bašti planetarno poznatu Kućicu na steni, na reci Drini. Napraviti i vi vašu fotografiju, možda će baš vaša verzija zaludeti svet.

A hrana na Zlatiboru, e to je već priča za sebe!

***


Šta sve možeš na Zlatiboru? Pitanje je koliko imaš vremena.

2 comments: