March 13, 2015

Nekoliko dobrih razloga zašto ne bi trebalo da vidite Čunguljski vodopad

Čunguljski vodopad koji je visok 42 m

Avanturista ste u duši, ali nikako da se odvažite? Nemojte kretati na Staru planini i Čunguljski vodopad, šta uopšte ima da vam pruži planina na kojoj se nalazi 1/3 vodopada Srbije, toliko mnogo da su mnogi bezimeni, prepuna potoka sa pitkom vodom, gde je dovoljno da prislonite suva usta uz vodu i utolite žeđ, poput junaka iz nekog filma.

Na putu ka vodopadu

Kod Čunguljskog Malog vodopada
Želite da vidite divljinu? Nikako nemojte kretati na Staru planinu, šta ima da vam ponudi planina sa ovako netaknutom prirodom. Mislite da je Stara samo Midzor i Babin zub? Varate se? Najlepši su njeni skriveni delovi o kojima niste čuli.  Da li ste gledali film „Divljina“, u kome glavnu ulogu igra Reese Witherspoon? Scenarista tog filma zaista živi u zabludi, trebao je prvo da vidi ovu planinu.

Čunguljski Mali vodopad slikan iz vode
Da, da... Baš iz vode, dobro ste razumeli
Želite da se osećate kao junak nekog filma? Nemojte kretati na Čunguljski vodopad i doživeti avanturu, pa zašto da vam prijatelji zavide. Bolje je da sedite ispred televizora i maštate da ćete jednog dana to doživeti i vi.

Ovo i ne računamo
Želite na pustolovine u društvu? Nikako nemojte kretati s nama. Šta ako vam posle ovoga staro društvo bude dosadno? Šta ako na ovoj pustolovini upoznate nove, zanimljive ljude? Držite se vi proverenih stvari. Ko je još stradao od kolotečine.

Još jedna fotografija sa Čuguljskog vodapada
Volite vodopade? Nikako nemojte krenuti baš na Čunguljski, ima toliko manjih, manje skrivenih, manje grandioznih vodopada od ovog. Što baš morate odmah na najlepši? Posetite prvo neke malo pristupačnije pored puta, do kojih se dolazi  za tri do pet minuta hoda. One koji se mogu posetiti sa istom lakoćom kao i McDonalds. Vi biste da čujete u glavi muziku iz „Kralja lavova“ kad ugledate vodopad? E, to je već druga priča.

I jedna ispod vodopada

I još jedna...
Volite vodopade, ali biste ipak  želeli celodnevnu avanturu gde možete videti još neki vodopad pored Čunguljskog. Po mogućstvu i svratiti negde usput. Nemojte kretati s nama nikako! Obići ćemo samo još vodopad Bukovački Do, Čunguljski Mali vodopad, Krmoljski vodopad...

Krmoljski vodopad, koji iako nije impozantan kao Čunguljski, prestavlja pravu malu oazu
Želite da idete u društvu vodiča koji znaju gde su svi ovi vodopadi jer su već bili tamo, i to ne jednom? Nikako nemojte kretati s nama, naš tim je poznat po tome što voli da istražuje lepote Stare planine i okriva lokacije vodopada da bi svoje iskustvo vama preneli.

Skriveni predeli Stare planine
A da vi ipak ostanete kod kuće? Čujem ima dobar TV program.


Grupna fotografija za kraj
Video snimak sa Čunguljskog vodopada, sa još jednim razlogom zašto ne bi trebalo da vidite ovaj vodopad, možete pogledati OVDE.

11 comments:

  1. Replies
    1. Hvala! Ukoliko Vam se dopao post, možete pratiti buduće objave preko facebooka: https://www.facebook.com/sladjanascorner

      Delete
  2. Proslog leta obisao sam Piljski. Koliko je daleko Čunguljski od Toplog Dola, koliko je daleko od makadama (koliko se hoda planinskom stazom)?
    Veliki pozz

    ReplyDelete
  3. Proslog leta obisao sam Piljski. Koliko je daleko Čunguljski od Toplog Dola, koliko je daleko od makadama (koliko se hoda planinskom stazom)?
    Veliki pozz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Od sela Topli Do se ide jedno 5 km makadamskim putem, posle toga još jedno 5 km uz potok. Staze su obeležene, ima i putokaza za skretanje za Čunguljski vodopad levo, kao što ima i za Piljski desno. Medjutim, može biti problematičan prelaz preko potoka koji se treba pregaziti, te treba imati u vidu vodostaj, ili ako je moguće proveriti prelaze pre planinarske akcije.

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Sladjana, bravo za izvanredan tekst.

    ReplyDelete
  6. Procitao sam Vas tekst i mogu Vam reci da da mi se veoma dopao.Duhovit je, iskren i od srca.Vidi se da ste istinski zaljubljenik u prirodu.Kada bi davali propusnice za ovaj najlepsi kutak Srbije ja bih Vama dao trajnu propusnicu.Oduvek sam bio za to da u prirodu treba da idu oni koji je stvarno osecaju, njen dah , njenu neponovljivost i sve cari koje ona krije.Pogotovo cenim one koji je istrazuju i proucavaju ali ne ugroyavaju.Posebno je dobar onaj komentar o Cunguljskom vodopadu, koji je istinski biser ove planine, a koji sam pronasao sa svojim saradnicima maja meseca 1996. godine snimajuci dokumentarni film "Visok".Preporucujem Vam da na Yu tubu pogledate link.Piljski vodopad-kako je otkriven jedan od najvecih vodopada Srbije.Pozdrav.

    ReplyDelete
  7. Ono što si nazvala Krmoljski je zapravo vodopad Kurtel i to donji jer nekih 50 metara uzvodno na istom potoku ima jeoš jedan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vodopad sam nazvala onako kako je to učinjeno na sajtu: http://www.vodopadisrbije.com/. Evo linka vodopada: http://www.vodopadisrbije.com/index.php/site/vodopad/66. Takodje evo linka i Kurtulskog vodopada po istom autoru, na istom sajtu: http://www.vodopadisrbije.com/index.php/site/vodopad/67. Naravno, može da se desi da i autor gore navedenog sajta greši jer sam i ranije čula za tumačenje kao što je Vaše.

      Delete