August 29, 2016

Lov na Srebnu Glavu

Ravnopravnost.

Pred svitanje pođosmo u lov. Goloruki i razoružani, ili sa po kojim štapom, uputismo se ka Staroj, bez razmišljanja šta nas tamo može dočekati. 



Jutro na Staroj planini
Očekivali smo da sve protekne glatko, i po planu. Imamo potrebno ljudstvo, spremni smo za žrtve, nadamo se plenu. Na kraju krajeva, ona nam se ne može suprostaviti. Ipak, može nas zavarati. Trebalo je udariti na najistočniju tačku Srbije. Polazak iz Senokosa.

Crkva u pećini  - usputna stanica

Kroz kleku

Sam.

Živopisni predeli ka Srebrnoj Glavi ostavljaju bez dana

Ali avaj, njeni čuvari poput Kerbera stražare podno njenog vrha. Nađosmo se u čudu. Hod po ivici zemlje nije dozvoljen. Naređeno nam je da se vratimo odakle smo i došli i gde pripadamo. A Srebrna Glava će i dalje sijati na suncu, pored čuvara njenog sveta koji će opet izmigoljiti iz zelene trave i duboke kleke kad god neko bez dozvole kroči tamo. A kad se ova usijana glava zaželi vode popiće je sa izvora podno Koma. Kad je usamljena pustiće svoje suze niz reku Nišavu. Kad se zaželi zelene trave spavaće na svom  ramenu i jastuku od kamena.


Zaobilazimo more kleke sa leve strane ispod vrha
Blaženi mir

Hajde sada pokupi svoje prnje, pokloni se i vrati se odakle si došao, obični čoveče. Ovu glavu nećeš ti skinuti. Nisi joj ni do kolena. Carstva su padala, ona će i dalje stajati. Pogledaće te prekorno i bez reči sa visine, poput kamenog džina kakva jeste i utonuće u dubok san, sve do ponovnog uznemiravanje nekog radoznalog i nemoćnog lovca na glavu. Dok uživaš u poklonjenom miru saznaćeš šta znači srebrna groznica. Dok spavaš na njenoj travi saznaćeš šta znači anđeoski san, dok sediš na njenom kamenu učićeš o čvrstom osloncu. Dok hodaš njenom klekom spoznaćeš njene grube ruke. Dok se kriješ u njenom hladu, znaj da je ona tvoj zaštitik, i tada ćeš je ostaviti na miru da stoji tamo gde je oduvek i stajala.

Pogled sa "Srebrne glave" ka "Komu" podno kog izvire reka Nišava

Na vrhu "Srebrna glava"

Granični kamen na vrhu pre dolaska Bugarske granične policije 

Na vrhu Srebrna Glava (u pozadini sa desne strane vrh Kom u Bugarskoj) 
Užurban povratak posle dolaska granične policije, legitimisanja i upozorenja da napustimo granični pojas i vratimo se odakle smo došli
Pored napuštene i porušene karaule: biti lovac ili biti plen, pitanje je sad

Povratak
Dole Bugarska (istina je u detaljima :))
Večera u sumrak
Stara nas je darivala

Skrivene brusnice

No comments:

Post a Comment