March 6, 2015

Pravi izbor za osmi mart: medeno srce na moj način


Za osmi mart možete iznenaditi vama dragu osobu, ili pak sebe počastiti, medenim srcem.
Istina je da nije u pitanju zdrava hrana, ali nije ni svaki dan osmi mart.

Evo šta je za ovaj kolač potrebno:

  • tri jaja;
  • 190-200 gr šećera (jedna šolja);
  • 130 ml mleka (nešto malje od jedne šolje);
  • 130 ml zejtina;
  • 3/4 peciva;
  • 210 gr brašna (dve šolje);
  • 3 kašike kakaa;
  • začini: po 1/3 kašičice đumbira, anisa, cimeta, rogača, karanfilića, muskatnog oraščića (ili šta već imate od začina, najbitniji je đumbir i cimet);
  • 2 kašike meda (može i bez ovog sastojka);
  • nekoliko kašika džema ili pekmeza;
  • 100 gr čokolade;
  • 25 gr maslaca (ili margarina).

Za testo:
Za namaz izmedju dve kore:
Za glazuru:
Izmutite jaja sa šećerom, te onda dodajte ostale sastojke. Testo treba da bude gušće nego za običan patišpanj. Testo podelite na dva dela jer treba peći dve kore. Gore navedena količina je dovoljna za silikonski kalup u obliku srca ili neki sličan, što bi značilo da je u pitanju manja posuda za pečenje. 


Izmedju kora namazati džem ili pekmez. Lično sam ovoga puta stavila domaći pekmez od zrelih smokvi koji sam ranije pravila, mada mnogo češće stavljam domaći džem ili pekmez od kajsija. 

Premazati glazurom.
Podeliti sa dragim osobama.


No comments:

Post a Comment