1.
Domaći integralni hleb:
Ili bilo koja druga zdrava varijanta,
nasuprot belom hlebu. Medjutim, protivnik sam kupovnih „zdravih“ hlebova jer im
se dodaju razni konzervansi ili šta već, često se mešaju sa belim brašnom,
dodaju se boje, a prodaju kao raženi i integralni...
Tako da pravim domaći integralni
hleb, bez dodatka belog brašna, a možete mu dodati razne semenke po želji. U
hleb koji pravim po receptu dodajem ravnu kašićicu suvog kvasca, ali ako
pravite hleb bez kvasca, recimo sa sodom bikarbonom, još bolje, jer je to zdraviji
izbor.
Inače, hleb možete tostirati, ako
ništa drugo da umanjite efekat kvasca.
2.
Seme lana:
Ovu sve popularniju čudesnu biljku
svakako treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Najjednostavnije je koristiti je
sa, recimo, kiselim mlekom, jogurtom ili kefirom.
Medjutim, opna lanenog semena se
teško vari, tako je potrebno ili seme samleti ili pomešati sa, recimo, kiselim
mlekom uveče da odstoji i nabubri. Iz ličnog iskustva, mislim da je ukusniji
lan samleven u blenderu, nego mleveni lan koji kao takav možete kupiti u
prodavnici zdrave hrane. Imajte u vidu takodje da lan brzo užegne te ne treba
imati velike količine mlevenog lana na zalihi, kao i da je najbolje da je lan
sveže samleven, medjutim to je jako teško iz praktičnih razloga.
Evo i nekoliko razloga zašto da
koristite lan:
- čisti organizma od toksina;
- reguliše nivo holesterola;
- stabilizuje nivo šećera u krvi;
- reguliše probavu;
- sadrži omega-3 masne kiseline...
Pri tom treba pomenuti da je lan relativno jeftin, te ga možete nabaviti, recimo u Tempu, gde kesica od 500 gr košta oko
110 din., ili u prodavnici zdrave hrane, gde takodje možete nabaviti i mleveni
lan u pakovanju od 200 gr za oko 90 din.
Treba još napomenuti da kada
koristite lan treba piti puno tečnosti u toku dana, ali i da ga ne treba
koristiti previše, dovoljno je jednu do tri kašike dnevno.
Takodje ga možete ga dodati
žitaricama u svom musli miksu.
Koristim mleveni susam iz jednog
bitnog razloga: bogat je kalcijumom i magnezijumom, pri tom je biljni izvor
kalcijuma. 100 gr susam sadrži oko 783 mg kalcijuma i 640 mg magnezijuma. Zašto
je ovo meni bitno?
Kako ne pijem mleko (kiselo mleko i
jogurt da, i u musliju, i ponekad u kafi) potreban mi je dodatan izvor
kalcijuma. Da ne pričamo o tome da sam prošle godine imala prelom ramena...
Tako da na sve načine pokušavam da povećam unos kalcijuma, čak i preko šumećih
tableta. Takodje imate pobornike ideje da kravlje mleko nije za ljudsku
upotrebu, bar ne kod odraslih ljudi, a i tada se teže vari.
Za razliku od lana koji se koristi
sirov, susam je potrebno prethodno malo ispeći u rerni, ali ne previše,
otprilike 8-12 minuta na 150 stepeni, čisto da dobije blago zlatnu boji. Nakon
toga ga je potrebno samleti. Lako se može samleti u blenderu, za razliku od
lana.
Mleveni lan (1-2 kašike) i susam (1-2
kašike) dodajem kiselom mleku, što objedinjuje tri moja favorita sa ove liste.
OVDE možete videti kako još možete
inkorporirati mleveni susam u ishranu.
4.
Moj zdravi musli miks (čak i za poneti):
Možda znate, ili ne znate, da većina
kupovnih musli mikseva i pahuljica sadrži šećer, zatim im se dodaje suvo voće
kome se dodaje šećer, što je sve, samo nije zdravo. Pa kad vam od ranog jutra
skoči insulin... A organizam je ujutru intolerantan na šećer.
Evo kako možete napraviti svoj
zdravi musli mix:
Možete iskombinovati žitarice: recimo
ovsene, ražene pahuljice...
Zatim dodati malo suvog grožđa
(grožđu se ne dodaje šećer pri sušenju), ili nekog drugog suvog voća za koje
ste sigurni da nema dodatih šećera.
Obavezno dodati orašaste plodove, moj
favorit je badem, ali se može dodati i kikiriki, lešnici ili slično.
Možete dodati i malo kakao praha,
ukoliko volite ukus kakaa ili čokolade, a ja u moju kombinaciju dodam i dve
tabletice stevije. Naravno, dodam
čašu mleka, možete i dodati bademovo mleko ali nezasladjeno (kupovna su
zasladjena, proverite deklaraciju). Ovu musli kombinaciju pravim i za poneti, recimo kada idem na
planinarenje, jer ne mogu da smislim sendviče, naročito na planini. Ne znam
zašto, možda su mi previše suvi.
5.
Stevija:
Reč je o prirodnom zaslađivaču koji
nema kalorije i ne podiže nivo insulina, ne uzrokuje karijes i nema štetnosti
veštačkih zaslađivača, bar ih do sad nisu utvrdili. Mada kako su počeli, ne bi
trebalo ništa da jedemo, jer je sve štetno. Tako da je stevija vrlo brzo ušla
na moju listu favorita. Steviju možete koristiti kao ekstrakt ili u tabletama.
Lično koristim tablete, jer ne znam gde bih nabavila čisti ekstrakt, da nije
pomešan sa nečim (recimo sa fruktozom i šećerom). Tablete se u Nišu mogu kupiti
u Hipermarketu u Merkatoru ili u DM-u. Najviše se isplati je kupiti pakovanje
od 500 tableta za nešto manje od 500 din. Dodajem ih kafi i čaju, ali i ostalim
napicima, rečimo limunadi (gde ih prvo istopim sa vrlo malo tople vode u
mikrotalasnoj, jer se ne rastvaraju lako u hladnoj vodi).
6.
Kiselo mleko:
Sve je jasno, samo još da pojasnim
zašto kiselo mleko, a ne jogurt.
Ovo je poznato onima koji poštoju
principe hrono ishrane. U jogurt se dodaje skrob. Naročito treba izvegavati one
„fit“ jogurte sa malim procentom mlečne masti.
Takodje možeti napraviti i domaće kiselo mleko, ali to je već
stvar izbora.
Recept za domaće kiselo mleko možete
pogledati OVDE.
7.
Limunada:
Započnite dan limunadom sa stevijom,
ili limunskom vodom, po mogućstvu toplom, jer je topla limunada na početku dana dobra
za vaše zdravlje, ali i vitku liniju. Limunadu treba piti pola sata pre
doručka.
To bi bilo to od mojih favorita.
No comments:
Post a Comment