Kako je susam bogat kalcijumom i magnezijumom, logično je inkorporirati ga u ishranu, naročito ako niste ljubitelj mleka, ili pak trebate povećati unos kalcijuma.
Mleveni susam možete dodati, na isti
način kao i lan, kiselom mleku ili jogurtu. S tim što se susam prethodno peče, dok se lan koristi sirov. Može da se doda, takodje, u musli
miks, raznim salatama...
Od mlevenog susama može da se napravi susam namaz, taan ili tahini, ako mu dodate malo
maslinovog ulja i malo soli po želji.
Može se napraviti i slatka varijanta susam paste, te
kombinaciji mlevenog susama i maslinovog ulja možete dodati med ili malteks.
Svi znamo da je med zdrav, ali malteks ne podiže u tolikoj meri, odnosno, sporo
podiže nivo insulina, tako da ko pazi na liniju može dodati malteks (ekstrakt
ječmenog slada) koji možete kupiti u prodavnici zdrave hrane za oko 560-565
din.
No comments:
Post a Comment